IMBAS KEMBALI: Hanya Mahkamah Boleh Putuskan Perlanggaran MA63: PKR Sabah

Berita ini disiarkan oleh Buletin Sabah pada 9 Disember 2019

KUALA LUMPUR: Hanya Mahkamah boleh mentafsirkan kandungan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang merupakan dokumen antarabangsa yang telah dimasukkan dalam Perlembagaan Persekutuan dan perlu dipatuhi, kata Ahli Parlimen Putatan Awang Husaini bin Datuk Sahari.

Justeru, katanya, Perdana Menteri, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Menteri Kewangan dan pastinya Syarikat Berkaitan Kerajaan seperti Petronas tidak mempunyai hak untuk mentafsirkan kandungan MA63 terutamanya berhubung hak-hak Sabah dan Sarawak.

“Putrajaya perlu sedar bahawa mereka telah melanggar amanah yang diberikan dalam MA63 yang ditandatangani oleh United Kingdom, Persekutuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura.

“Walaupun mereka tidak mempunyai hak untuk menafsirkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), saya hairan bagaimana Kerajaan Persekutuan nampaknya mempunyai lebih kuasa berbanding kerajaan Sabah dan Sarawak, untuk memutuskan apa yang harus diberikan kepada kedua-dua negeri di Malaysia Timur, dalam kes-kes tertentu.

“Satu contoh ketara ialah apabila Menteri Kewangan menyentuh Perkara 112D, Perlembagaan Malaysia ketika membentangkan ucapannya pada Belanjawan Negara 2020. Bagaimanapun, beliau tidak menyentuh Jadual 10 (44) Perkara 2, Perlembagaan Persekutuan yang dengan jelas menyatakan bahawa apa-apa hasil yang dikutip oleh Kerajaan Persekutuan dari Sabah, 40 peratus daripadanya mesti dikembalikan kepada Negeri (Sabah),” katanya ketika membahaskan Belanjawan Negara 2020 di sini, baru-baru ini.

Berdasarkan peruntukan sebanyak RM53 juta sebagai pemberian khas untuk Sabah dalam Belanjawan 2020, Awang Husaini bertanya sama ada angka itu bersamaan dengan 40 peratus hasil Persekutuan yang diambil daripada Sabah.

Sekiranya itu yang berlaku, katanya, ia tidak masuk akal kerana kerajaan Persekutuan hanya mengutip RM132 juta daripada Sabah apabila keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia menunjukkan bahawa Sabah menyumbang RM80 bilion daripada ekonomi tahun lepas.

Awang Husaini berkata wakil rakyat adalah penggubal undang-undang di Parlimen sementara undang-undang yang diwujudkan tidak boleh melebihi had yang ditetapkan oleh Perlembagaan, jadi hanya mahkamah boleh menafsirkan kandungan MA63.

Beliau berkata sebelum ini, rakyat dan pemimpin Sabah tidak faham MA63, tetapi itu sudah berubah memandangkan MA63 telah menjadi isu yang sangat kritikal bagi Sabah.

Beliau berkata rakyat Sabah sedar bahawa hak-hak mereka dalam dokumen 235 halaman itu perlu dipenuhi seperti dijanjikan.

Dalam perbahasannya, Awang Husaini mempersoalkan sama ada pemimpin Kerajaan Persekutuan menyedari bahawa Akta Pembangunan Petroleum 1974 bercanggah dengan Perlembagaan manakala beberapa tindakan lain seperti Akta Pelantar Benua 1966, Akta Maritim 2012 dan Zon Ekonomi Eksklusif sebenarnya tidak terpakai di perairan Sabah dan Sarawak.

Sehubungan itu, katanya atas dasar apa Kerajaan Persekutuan telah membenarkan Petronas menjalankan kerja-kerja penerokaan minyak dan gas di perairan Sabah dan Sarawak?

“Saya bangkitkan isu ini kerana minyak dan gas merupakan sumber pendapatan Sabah tetapi agihan sumber itu sangat kecil untuk Sabah walaupun Sabah adalah sebuah pelantar benua.

“Hanya pada nama Sabah dan Sarawak sebagai pemilik (untuk minyak dan gas), tetapi ketika ini minyak dan gas dikendalikan oleh Petronas dan dilindungi oleh Kerajaan Persekutuan tanpa persetujuan penuh kerajaan Sabah.

Awang Husaini berkata beliau juga menyedari bahawa Belanjawan Negara 2020 dan belanjawan-belanjawan sebelumnya, tidak ada menyebut atau menulis bahawa Kerajaan Persekutuan mempunyai hutang kepada Sabah. Oleh itu, beliau berharap satu langkah akan diambil untuk menangani masalah ini.

Selain itu, katanya, terdapat satu lagi isu yang berkait rapat dengan pengawalseliaan aktiviti perikanan laut dalam apabila Perintah 7, 1969 berkuat kuasa pada Ogos 1969, semua kawasan maritim negeri-negeri dikurangkan kepada hanya tiga batu nautika.

Bagaimanapun, katanya apabila ia dimansuhkan pada tahun 2011, ia bermakna kawasan pesisir Sabah dan Sarawak kembali kepada pemilik asalnya.

“Menurut Konvensyen Undang-undang Laut PBB (UNCLOS), kawasan pantai Sabah tidak lebih daripada 350 batu nautika dari pantai.

“Ini kerana garis pantai Sabah berada di pelantar benua dan telah diberikan oleh Ratu British sejak tahun 1954.

“Oleh itu, saya ingin bertanya kepada Menteri Pertahanan Persekutuan, undang-undang mana yang digunakan untuk mengawal perikanan laut dalam di Sabah?,” katanya. – Harian Ekspress

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *